Stans Lutz

Art (Independent), Author, Scenography

Stans Lutz studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam af in mode - en theatervormgeving in 1978. Sindsdien ontwierp ze freelance voor meer dan 85 producties, decors en/of kostuums. Ze werkte zestien jaar samen met regisseur Frans Strijards; samen maakten ze o.a. spraakmakende producties als ‘De kersentuin’, ‘Het syndroom van Stendhal’ en ‘Kaspar’. Van 1999 t/m 2011 was ze ontwerpster voor het décor in het openluchttheater van het Amsterdamse Bos in samenwerking met regisseur Frances Sanders. Naast deze vaste samenwerkingsverbanden ontwierp ze veel andere producties, zoals o.a. Heartbreak House voor het RO-theater, diverse producties van Ischa Meijer bij verschillende gezelschappen zoals Theater van het Oosten, voor regisseur Sam Bogaerts ‘Iphigeneia’ en ‘Kwartet’ bij toneelgroep Amsterdam. Voor regisseurs Pieter Vrijman en Shireen Strooker ontwierp ze décor en kostuums voor de Engelenbak. Voor regisseur Jos Thie ontwierp ze o.a. de decors voor  ‘Doe maar’, de musical, nadat ze  deze regisseur had leren kennen bij een poppenspelproductie: ‘Heksenstreken’ van theater Gnaffel, waar ze ook de producties ‘Durven in het donker’ en ‘De liefde van de zeven poppen’, en  ‘Ik mis je’ vormgaf.  Ze ontwierp daarbij décor en kostuums en gaf adviezen voor de vormgeving van de poppen.
Gedurende twintig jaren gaf Stans Lutz, naast haar ontwerpwerk, les op zowel de mode- als de theaterafdeling van de Gerrit Rietveld Academie. Ook gaf ze meerdere workshops aan de afdeling regie van de Theaterschool Amsterdam en begeleidde ze Rietveldstudenten als vormgevers van festival ‘Hollandse Nieuwe van het Cosmictheater. Zij was als gastdocent verbonden aan de nieuwe poppen-en objecttheater opleiding NVP/Unima.
Nu concentreert zij zich op het schrijven van verhalen en tekent en schildert zij. In 2012 gaf zij haar eerste prentenboek ‘Zakdoek’ uit en vanaf 2013 schreef zij een blog  op haar website ‘Terugblikken’, een reeks verhalen met ontwerptekeningen die terugkijken op haar theaterwerk.

Op 1 maart 2022 verschijnt haar literaire debuut 'Lucie' bij uitgeverij Magonia